ÒDevlet Tiyatroları (DT) 2019-2023 Stratejik Planı hazırlandı. 2017-2018 sezonunda yerleşik temsil, yurt içi ve yurt dışı turneler ile festival ve diğer etkinliklerde toplam 5 bin 695 temsil gerçekleştiren DT, 1 milyon 608 bin 888 izleyiciye ve yüzde 88,7 doluluk oranına ulaştı. DT’yi 2023’e götürecek yeni yol haritası şöyle:
– Yerli oyun yazarlarının yetişmesi için hazırlanan, “Yerli Telif Eserleri Destekleme Projesi” kapsamında üniversiteler ve STK’larla ile işbirlikleri yapılarak oyun yazma yarışmaları açılacak. Yerli eser üretimini teşvik etmek için repertuarda yeni yerli eserlere yer verilecek.
– Repertuvar, Türkiye’nin ulusal kültür birikiminden yola çıkılarak hazırlanacak. Vatandaşların eğitim, gelişim ve sanat anlayışını artırıcı çağdaş ve evrensel nitelikte eserler seçilecek. Yerli oyunların toplam repertuar içindeki oranı yüzde 60 olacak. Mevcut durumda 26 olan desteklenen yerli eser sahibi sayısı 2023’e kadar her yıl 10 kişi artırılacak.
– Yerleşik temsil sayısı 2023’te 4 bin 700’e; yurt içi turne sayısı 550’ye; yerleşik sahne sayısı da 12’den 19’a çıkacak. Samsun, Kayseri, Gaziantep, Hatay, Edirne, Denizli ve Mardin’e Tiyatro Müdürlükleri kurulacak. Plan ve programla illerin öncelik sırası tespit edilerek, uygun prodüksiyonlar belirlenecek. Gidilecek yerler tespit edilecek, sahne ve açık hava oyun alanları araştırılacak.
Çocuk oyunu artacak
– Çocuk oyunlarının temsil sayısı 5 sene içinde 950’ye çıkarılacak; çocuk izleyici sayısında ise hedef 350 bin çocuk olacak. Yeni çocuk ve gençlik oyunları kazanmak için yazarlar ve çevirmenler teşvik edilecek.
– Tiyatro temsillerinin tanıtımında sosyal medya araçları daha etkin kullanılacak. DT’nin kurumsal web sitesi yenilenecek.
TIR temsilleri geliyor
– Oyun oynamaya uygun bir TIR organize edilerek, “TIR Projesi” hayata geçirilecek. Yaz sezonunda gerçekleştirilecek, “nöbetçi tiyatro” projesi ile temsil sayısı 120’ye ulaşacak.
– Yerli eserlerin yurt dışında tanıtılması ve yurt dışında yaşayan vatandaşlar için turneler düzenlenecek. Turne yapılacak olan ülke ve tiyatroların özelliklerine göre yetkin prodüksiyonlar üretilecek.
– DT’de teknik personelin mesleki verimliliklerini artırmak üzere her yıl yurt dışından alanında isim yapmış tiyatro insanları Türkiye’ye davet edilecek. Her yıl DT sanatçıları yurt dışındaki atölye çalışmalarına gönderilecek.
– Yeni tiyatro sahneleri inşa edilecek; mevcut depo, atölye ve sahnelerin altyapı eksiklikleri giderilecek, teknik imkân ve kapasiteleri geliştirilecek.
– Tiyatro kütüphanesindeki tiyatro kitaplarının ve oyun metinlerinin sayısı 11 binden 12 bin 50’ye çıkarılacak. Tiyatro ile ilgili yeni çıkan kitapların takibi yapılacak; eski basım tiyatro kitapları araştırılarak alımı yapılacak.
– Oyunlar dijital ortama aktarılacak.
104 comments on “7 kente Devlet Tiyatrosu açılacak”