TÜRKİYE’NİN İLK ÇİZGİ ROMAN PANELi

“Artık çocuklarımızı batının sanal kültür kahramanlarıyla tek taraflı olarak büyütmeyelim; çocuklarımızı kendi kahramanlarımızla tanıştıralım.” vurgusuyla Sancaktepe’de faaliyete geçen, Türkiye’nin ilk Çizgi Roman Okulu yine bir ilke daha imza attı.

Türkiye’de ilk kez ‘çizgi roman” konusu Yıldız Teknik Üniversitesi ve Sancaktepe Belediyesi işbirliği ile akademik anlamda kamuoyuna panel olarak sunuldu.

Panelin açılış konuşmasını yapan Sancaktepe Belediyesi Başkanı İsmail Erdem “200 yıllık kültürel işgalin etkisini minimize etmek ve kendi kültürel değerlerimize öncelik vermek için açtığımız çizgi roman okulumuzdan yarınlarımız için umutluyuz” dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yakup Çiçek, Doç. Dr. Cevdet Şanlı ve Doç. Dr. Mustafa Başaran yaptıkları konuşmalarda çizgi romanın çocuk edebiyatı, çizgi roman filmler ve oyuncaklar konusundaki önemine değindiler.

Çizgiroman Okulunun öğretmenlerinden Demirhan Kadıoğlu, Murat Sevinç, Suat Karadağ, Nedim Polat, Ahmet Sekendiz ise böylesi bir projede yer almaktan duydukları memnuniyeti belirttiler.

Panelde Ümit Kireççi, Emine Ekşi ve Gülsima Sevinç’ de konuşmacı olarak cizgi romanın psikososyal-kültürel önemine vurgu yaptılar.

FEHMİ DEMİRBAĞ: “BİR TEDAVI METODUDUR ÇİZGİ ROMAN”

Panelin moderatörlüğünü yapan aynı zamanda Çizgi Roman Okulu’nun kurucusu ve öğretmenlerinden olan Fehmi Demirbağ “Çizgi roman artık Unesco tarafından bir eğitim modellemesi olarak kabul edilmiştir. Psikiyatr kliniklerinde dahi bir tedavi metodu olarak adeta ilaç gibi ele alınmaktadır.” dedi.

Osmanlı padişahlarının çizgi roman ansiklopedisi olarak ele alınacağı projenin bir sonraki hedefi ise çizgi film üretmek olacak.